Nieuwsbrief

Inschrijven voor nieuwsbrief:


Advertenties



Zoek een makelaar



Informatieplicht bij koop en verkoop van een huis


Als u een huis gaat kopen, is het belangrijk om vooraf goed te informeren naar een aantal zaken. Gebreken die u na de koop ontdekt, komen in veel gevallen namelijk voor uw eigen rekening. Gaat u uw huis verkopen, dan moet u zich realiseren dat u met het verzwijgen van gebreken meestal niets opschiet. 
 
De eigenschappen van het huis
In het modelcontract voor de (ver)koop van bestaande woningen staat dat de onroerende zaak aan de koper in eigendom wordt overgedragen in de staat waarin het zich bij het tot stand komen van de overeenkomst bevindt, met alle daarbij behorende rechten en aanspraken, zichtbare en onzichtbare gebreken. Verder is bepaald dat de onroerende zaak bij de eigendomsoverdracht de feitelijke eigenschappen zal bezitten die voor een normaal gebruik nodig zijn. De hamvraag bij eventuele gebreken is dus of de koper die kon verwachten of dat de verkoper bepaalde gebreken had moeten meedelen. Er zijn de afgelopen jaren verschillende zaken voor de rechter gebracht. De termen onderzoeksplicht en mededelingsplicht komen daarbij vaak aan de orde.
 
Wat de koper moet vragen
Let tijdens de bezichtiging goed op. Een vlek op het plafond kan duiden op een (vroegere) lekkage. U doet er dan verstandig aan hiernaar expliciet te informeren bij de verkoper. Dat geldt voor alle zichtbare gebreken. Bijvoorbeeld loszittende tegels, slecht houtwerk, beschadigingen, enz. Dat soort zaken kunt u zelf controleren. Maar u kunt daar natuurlijk ook een deskundige voor inschakelen, bijvoorbeeld een bouwkundige via Vereniging Eigen Huis. Lastiger is het als u gebreken niet kunt zien, of wanneer u twijfels hebt over bepaalde zaken. Als u twijfels uit en de verkoper garandeert dat er niks mis is, doet u er verstandig aan dit als extra opmerking in het contract te laten noteren. Het kan ook zijn dat u uw twijfels hebt over bepaalde zaken. In de houten kap van een oude woonboerderij zitten gaatjes die op boktor kunnen duiden. De verkoper zegt dat hij de kap enkele jaren geleden heeft laten behandelen. Maar dat geeft u geen garantie dat er geen boktor aanwezig is. In zo'n geval is het verstandig eerst een specialist naar de kap te laten kijken. Daarvoor hebt u uiteraard wel de toestemming nodig van de verkoper. De kosten van het onderzoek kunnen een punt van onderhandeling zijn.
 
Wat de verkoper moet meedelen
Het zal duidelijk zijn dat het overschilderen van lekkageplekken niet in de haak is als de lekkage niet is verholpen. En ook met het opzettelijk verzwijgen van een ondergrondse olietank in de tuin schiet een verkoper niet veel op. Als de koper het gebrek na de overdracht ontdekt, kan hij de verkoper alsnog aansprakelijk stellen. Komt het tot een procedure, dan zal de rechter de mededelingsplicht zwaar laten wegen. Verborgen gebreken die de verkoper bekend zijn, moet hij melden. Zichtbare gebreken in beginsel niet. Gaat het echter om gebreken waarvan de verkoper meer weet dan de koper in eerste instantie kan zien, dan moet de verkoper dit ook meedelen. Als er een scheur in de kelderwand zit en de verkoper weet dat die het gevolg is van een verzakkende fundering, kan hij er dus niet zomaar van uitgaan dat de koper dit nader laat onderzoeken. Hij moet zo'n ernstig gebrek zeker melden.
 
De rol van de makelaar
Het inschakelen van een deskundige makelaar betekent niet dat u zelf nergens meer op hoeft te letten. De verkoper is uiteraard verplicht om de makelaar naar behoren te informeren. Een koper mag wel van een aankopend makelaar verwachten dat hij kritische vragen stelt. Daar wordt hij immers voor ingeschakeld. Heeft de makelaar twijfels over bepaalde zaken, dan moet hij de verkoper om uitleg vragen.